Het Zonnelied

Quadrant heeft een uitbreiding ontworpen voor woonzorgcentrum Het Zonnelied met 36 wooneenheden verdeeld over 4 woongroepen. De nieuwe vleugel bestaat uit twee gekoppelde, haakvormige gebouwen die samen een binnentuin omarmen. Deze ontwerpkeuze biedt bewoners de vrijheid om ongehinderd door het gebouw te dwalen, met beleefhoeken en rustpunten langs de route die uitnodigen tot verpozen en rusten. Alle wooneenheden bevinden zich op de begane grond, waardoor elke bewoner direct contact heeft met de groene tuin rond het gebouw.

De uitbreiding is ontworpen in een robuuste baksteenarchitectuur. Om de schaal van het gebouw aan te laten sluiten op de korrelgrootte van de dorpse omgeving, worden de lange gevels visueel verkort met subtiele elementen zoals lessenaarsdaken, inspringingen en accentvlakken van houtcomposiet.

Duurzaamheid is een belangrijk uitgangspunt geweest bij het ontwerp van zowel het gebouw als het terrein eromheen. Parkeerplaatsen worden aangelegd in halfverharding en veel nieuwe bomen worden geplant om schaduw te bieden en CO2 op te nemen. De aanleg van zonnepanelen en vegetatiedaken draagt bij aan energiebesparing, wateropvang en bevordert de biodiversiteit. De houtcomposiet geveldelen zijn circulair en kunnen na de levensduur van het gebouw worden hergebruikt, wat de ecologische voetafdruk verder vermindert.

Het Zonnelied, Ammerzoden, architectuur
Ammerzoden, Het Zonnelied, woonzorgcentrum

Project details

Omschrijving 27 studio’s psychogeriatrie en 9 appartementen somatiek
Opdrachtgever Brabant Wonen en Brabant Zorg
Sector Wonen, welzijn & zorg
Regio Midden Nederland
Status In ontwikkeling
Terug naar overzicht