Nieuws / 12-06-2018

Eerste paal woon- en zorgcentrum Herwijnen

Op 28 mei jl. is met een officiële handeling de bouw gestart van een nieuw Kleinschalig Wonen project te Herwijnen. Het betreft een uitbreiding voor Woon- en Zorgcentrum Avondlicht met 24 wooneenheden. Hier komen 3 groepen bewoners met Psycho Geriatrische klachten (Alzheimer, dementie) in een veilige en huiselijke omgeving te wonen. Het gebouw kan in een latere fase nog eens worden uitgebreid met één groep van 8 bewoners.

Het gebouw is sterk gericht op een centrale binnentuin, waar naast diverse terrassen ook een grote moestuin zal worden gecreëerd. Dit appelleert aan de  overwegend agrarische achtergrond van de bewoners.  

Naast de ruime opzet van het plan en de dorpse setting is ook sterk ingezet op duurzaamheid. Het gebouw is ontworpen naar het PASSIEF-HUIS principe: een bovenmatig goed geïsoleerde schil, een met bezonning rekening gehouden verkaveling in combinatie met een uitgekiend energieconcept incl. nachtkoeling, warmtepomp en zonnepanelen gaat zorgen voor een hoog wooncomfort tegen een zeer lage energielast. Het energieconcept is in samenwerking met Bouwnext en Denk! Installatieadvies tot stand gekomen.

Het bijzondere aan dit zorgproject is eveneens het bewijs dat een kleine zorginstelling in staat is om zelfstandig een kwalitatief hoogwaardig plan te ontwikkelen en te bekostigen met de beschikbare budgetten. Avondlicht is een zelfstandig draaiend Woon- en Zorgcentrum met ruim 90 bewoners en heeft een kleine overhead.
 

Terug naar overzicht